تدريسي من العلوم الصرفة ينشر دراسة بحثية عن تأثير الجسيمات النانوية من أكسيد النيكل الأخضر على الخواص الطيفية والبصرية للمركبات النانوية (PVA-PEG).
نشرت دراسة بحثيه اعدها الاستاذ الدكتور فؤاد شاكر هاشم الجبوري التدريسي في كلية التربية للعلوم الصرفة بجامعة بابل بعنوان (Impact of Green Nickel Oxide Nanoparticles for Spectral and Optical Properties of (PVA- PEG) Nanocompositesتأثير الجسيمات النانوية من أكسيد النيكل الأخضر على الخواص الطيفية والبصرية للمركبات النانوية (PVA-PEG))بالاشتراك مع الاستاذ الدكتورة شروق صباح عبد العباس والباحثة مروه مازن نعيم عبد الامير ,في المجلة العلمية Journal of Nanostructures في جامعة كاشان University of Kashan ,وهي من المجلات العلمية المصنفة ضمن مستوعبات Scopus:Q3.
اوضح الباحث من خلال الدراسة أن المزيج البوليمري يظهر له طبيعة شبه بلورية تكون ذروته متوافقة مع انعكاس المستوى (101) , تشير الصور السطحية إلى توزيع جيد لجزيئات NiO وتشكل شبكة من مسارات نقل الشحنة داخل المزيج البوليمري, فوق الطول الموجي 300 نانومتر، تظهر منحنيات النفاذية لجميع العينات ميلًا نحو التشبع، وتبلغ قيمتها لفيلم البوليمر المخلوط ~ 90? في مناطق الطيف Vis وNR. انخفضت فجوة الطاقة مع تزايد المضاف النانوي. تؤكد أطياف التوصيل البصري سلوك النفاذية داخل منطقتي Vis وNIR. وقد تأثرت الخصائص الأخرى قيد الفحص أيضًا بمادة النانو المضافة.
Nanocomposite films based on polymeric blend poly (vinyl alcohol) (PVA)/poly (ethylene glycol) (PEG) with 10 wt.% PEG in PVA and NiO at five different wt.% like 3, 4.5, 6, 7.5 , and 9 . The samples were characterized by FTIR, XRD, OM, and UV–Vis analytical techniques. The analysis of FTIR spectra certain the presence of functional groups belonging to the nanopolymer systems. According to XRD analysis, the polymeric blend is shown to be have a semi-crystalline nature whose peak is in accordance with the plane (101) reflection, and the incorporated of NiO into blended polymer act more crystallinity than the initial film. The surface images denote a good distribution of NiO particles and form a network of paths charge transfer within the polymeric blend. Above 300 nm, the transmittance curves of all samples show a tendency towards saturation, and its value for blended polymer film is ~ 90% in the Vis and NR areas of spectrum. Band gaps decreased from 4.200 to 4.128,3.695,3.520, 3.150 and 2.723 eV of allowed transitions and 4.000 to 3.680,3.080,2.800,2.130 and 1.970 eV of indirect forbidden transition. The optical conductivity spectra confirm the transmittance behavior within the Vis and NIR regions. Other features under examination were also affected by the nano additive.